4 september - Diëtist helpt supermarktklanten aan bewuste keuze

Het Vinkje en SSK zetten samen in op gezondere voeding

WAGENINGEN – Het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) en Stichting Ik Kies Bewust, de organisatie achter het Vinkje, gaan klanten op de winkelvloer helpen met het maken van bewuste keuzes. In vijf SSK-supermarkten adviseren diëtisten van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) over een gezonder eetpatroon: minder verzadigd vet, energie, suiker en zout. De actie start op 19 september, de Dag van de Diëtist.

De vijf geselecteerde SSK supermarkten zijn Plus Verbeeten in Malden, Albert Heijn De Jong in Strijen, Jumbo Roel Heerschap in Heel, Spar Koetsier in Koekange en CoopCompact Hubers in Vinkel. Per locatie is een diëtist aanwezig op vrijdag 19 en zaterdag 20 september. Klanten kunnen desgewenst vooraf intekenen voor een gratis advies op een voorkeurstijdstip. Ook geven diëtisten spontaan advies, zonder intekening vooraf. De diëtisten beantwoorden alle vragen die te maken hebben met gezondere voeding.

Stichting SSK en Stichting Ik Kies Bewust spelen hiermee in op de toenemende aandacht voor een gezondere levensstijl. Beide organisaties willen een positieve bijdrage leveren aan deze behoefte, die vaak met enkele eenvoudige aanpassingen al vervuld kan worden. Ook het Voedingscentrum en de NVD zijn betrokken bij de inzet van diëtisten. Na een eerste pilot zullen de diëtisten zich de komende periode vaker laten zien op SSK-locaties. 

Het Vinkje
Het Vinkje is een eenvoudig hulpmiddel om bewuste keuzes te maken. In totaal zijn er nu meer dan 7.000 producten met het Vinkje op de markt. Daarnaast zijn er zo’n 4.000 maaltijden onder de vlag van het keurmerk verkrijgbaar. Al deze producten en maaltijden voldoen aan criteria van onafhankelijke wetenschappers van verschillende universiteiten. Zij hebben per productgroep vastgesteld hoeveel verzadigde vetten, suikers, calorieën en zout maximaal is toegestaan. Daarnaast gelden er criteria voor vezels. 

Het Vinkje staat voor de betere keuze binnen een productgroep. Een voorbeeld: binnen de categorie soepen komen alleen de varianten met minder zout in aanmerking voor het Vinkje. Het Vinkje met de groene cirkel staat op gezondere producten uit de Schijf van Vijf en het Vinkje met de blauwe cirkel staat op betere producten die niet in de Schijf van Vijf zitten. 
De overheid heeft het Vinkje erkend als het nationale voedselkeuzelogo. Kijk voor meer informatie op de website www.hetvinkje.nl. 

Super Supermarkt Keurmerk
SSK is het keurmerk voor lokaal en maatschappelijk betrokken zelfstandige supermarktondernemers die zich extra inzetten voor de leefbaarheid in en rondom hun supermarkt. Het SSK is ontwikkeld door brancheorganisatie het Vakcentrum in samenwerking met kennisinstituut TNO. Inmiddels dragen ruim 170 zelfstandige supermarkten verspreid over heel Nederland het SSK-keurmerk. Meer informatie over SSK en een overzicht van alle gecertificeerde supermarkten vindt u op www.supersupermarkt.nl.