SSK en Voedingscentrum samen in strijd tegen voedselverspilling

Supermarktondernemers met het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) hebben het tegengaan van voedselverspilling hoog op de agenda staan. In deze strijd trekken ze nu samen op met het Voedingscentrum. In de SSK supermarkten worden de komende tijd gratis Ja-Nee koelkaststickers met bewaaradvies beschikbaar gesteld.

Bewaar je eieren nu in of buiten de koelkast? En tomaten, druiven en broccoli? Veel consumenten weten het niet precies. De Ja-Nee koelkaststicker van het Voedingscentrum is een sticker die consumenten op hun koelkast kunnen plakken, met een reminder voor de juiste bewaarplaats van 12 veelgebruikte producten. Deze koelkaststickers worden gratis verspreid via supermarkten die het Super Supermarkt Keurmerk dragen vanwege lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemerschap.

Door producten op de juiste plek te bewaren, blijven deze langer goed. In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, zijn appels bijvoorbeeld in de koelkast langer houdbaar dan daarbuiten. Voor tomaat, paprika en aubergine geldt het omgekeerde. Deze producten zijn in de koelkast vatbaar voor bederf; bij een temperatuur beneden de 4 graden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. De Ja-Nee koelkaststicker, ontwikkeld door het Voedingscentrum, helpt consumenten bij het tegengaan van voedselverspilling.

Strijd tegen voedselverspilling
En dat is hard nodig, want juist thuis wordt het meeste eten weggegooid. Samen zijn consumenten verantwoordelijk voor maar liefst 40% van alle voedselverspilling. Stichting SSK hecht, net als SSK gecertificeerde supermarktondernemers, veel waarde aan het tegengaan van voedselverspilling. De stichting neemt daarom ook deel aan een project van de Wageningen University over voedselverspilling.