Bier van onverkocht brood gaat voedselverspilling tegen

Nederland houdt van brood. Het liefst vers brood, dus wat niet gelijk verkocht wordt is de volgende dag al oud en afgedankt. Om deze verspilling tegen te gaan startten Stichting Super Supermarkt (SSK) en de Wageningen University & Research (WUR) een pilot om oud brood te gebruiken als ingrediënt voor de productie van bier.

Voor deze innovatieve manier van recyclen vonden de initiatiefnemers een enthousiaste supermarktondernemer in Jeroen Bruggers. Met twee PLUS supermarkten en een bakkerij met drie verkooppunten heeft Bruggers te maken met een flinke derving aan brood. “Klanten willen brood alleen dagvers kopen. De beleving bestaat dat brood van de dag ervoor niet meer goed is. Om dit brood weg te gooien vind ik echt zonde, daarom ben ik blij nu een alternatieve bestemming dan de vuilcontainer te hebben. En nog een lekker alternatief ook.”   

Het productieproces
Brood vervangt een deel van de mout in bier. Hiervoor zijn verschillende soorten brood geschikt zoals wit, bruin, tarwe of rozijnenbrood. Er is ongeveer 125 tot 150 kilo brood nodig om 1000 liter bier te brouwen. In een glas bier is ongeveer een sneetje brood verwerkt. Voor andere geïnteresseerde supermarktondernemers stelden SSK en WUR een handboek tegen voedselverspilling samen, waarin ook het recept van de betrokken brouwerij Wentersch voor het broodbier is opgenomen.

Actief tegen verspilling
Voor Bruggers is dit niet de eerste actie die hij inzet tegen voedselverspilling. De SSK-ondernemer is al jaren actief met innovatieve en duurzame oplossingen in zijn winkels. Hij werkt samen met de voedselbank en hij heeft een kok in dienst die in de winkel, zichtbaar voor klanten, met reststromen verse maaltijden bereidt. De ondernemer heeft dan ook niet voor niets het Super Supermarkt Keurmerk toegekend gekregen.  

Super Supermarkt Keurmerk
Stichting SSK reikt het Super Supermarkt Keurmerk uit aan zelfstandige supermarktondernemers die zich extra inzetten voor de leefbaarheid in en rondom hun supermarkt. In het SSK staan zeven thema’s centraal; lokale betrokkenheid, stimulerend personeelsbeleid, onderscheidend assortiment, veiligheid en preventie, duurzaam met energie, en transport en logistiek. Het SSK is ontwikkeld door brancheorganisatie het Vakcentrum in samenwerking met kennisorganisatie TNO.