Super Supermarkten inspireren klanten te eten uit het seizoen

Bijna alle groente- en fruitsoorten zijn gebonden aan een bepaalde groeiperiode in het jaar. Maar weet de consument nog wel wat de groente of het fruit van dit seizoen is? En wat is nu eigenlijk de meest duurzame keuze: uit de Hollandse kas of per boot vervoerd vanuit de Spaanse zon? De supermarkten met het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) gebruiken deze wintermaand de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal om klanten te helpen een milieubewuste keuze te maken.

Kiezen voor seizoensgebonden groente en fruit is niet alleen beter voor het milieu, maar de producten zijn vaak ook gemakkelijk verkrijgbaar en daardoor goedkoper. In SSK supermarkten vind je informatie over welke producten nu in het seizoen zijn en kookinspiratie voor een lekkere maaltijd met seizoensproducten. Dus voor wie van verse groente en fruit houdt, milieubewust bezig wil zijn of gewoon ideeën wil voor een gezond menu van de dag.

Keuze maken via app 
Via de groente- en fruitkalender app van Milieu Centraal kunnen consumenten nagaan welke groente en fruit goede keuzes zijn. Naast de seizoenstoppers die in de winter van Nederlandse bodem komen, zoals boerenkool, pastinaak, pompoen en stoofperen, kunnen ook meer verrassende groente- en fruitsoorten een goede keuze zijn voor het milieu. Andijvie uit Spanje of bloemkool uit Frankrijk klinken misschien niet direct als een milieuvriendelijke keuze, maar zijn vanwege de beperkte uitstoot van broeikasgassen toch verantwoord en milieuvriendelijker dan hun soortgenoten uit de verwarmde kas in Nederland. In de app worden de milieuvriendelijke keuzes in het groen aangeduid met scores A en B. 

Super Supermarkt Keurmerk     
De seizoensinformatie is te vinden in supermarkten met het Super Supermarkt Keurmerk (SSK), hét keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die zich extra inzetten voor de leefbaarheid in en rondom hun supermarkt. Het gezonde en milieuvriendelijke aspect van eten volgens het seizoen past helemaal bij de uitgangspunten van het keurmerk. Binnen het SSK staan zeven thema’s centraal: lokale betrokkenheid, stimulerend personeelsbeleid, onderscheidend assortiment, veiligheid en preventie, afvalinzameling en -reductie, duurzaam met energie, en transport en logistiek.