Stichting SSK en het Rode Kruis zetten gezamenlijk in op toegankelijke hulpverlening

Het Rode Kruis biedt hulp aan mensen in nood. Ook het toegankelijk maken van eerste hulpverlening is daarbij één van de doelstellingen. Doordat SSK supermarkten vaak een centrale plek hebben in de buurt, kunnen zij van grote toegevoegde waarde zijn in het faciliteren van hulpverlening. Daarom zijn de Stichting SSK en het Rode Kruis een samenwerking aangegaan.

Deze samenwerking uit zich onder meer in een aanbod producten en diensten. SSK ondernemers kunnen met korting via het Rode Kruis een AED (Automatische Externe Defibrillator) aanschaffen en reanimatie of EHBO-cursussen organiseren.

Naast het belang om een AED beschikbaar te hebben, is het in situaties van nood essentieel dat duidelijk is waar een AED beschikbaar is; “Derde van Nederlanders weet niet waar defibrillator te vinden is” kopte de NOS.

Belang van een AED
Na een hartaanval zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Iedere dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand, thuis of op straat. Uit onderzoek blijkt dat de eerste schok met een AED in publieke ruimtes (zoals een supermarkt) gemiddeld na ongeveer 4 minuten wordt gegeven, terwijl het 11 minuten duurt als de ambulance moet komen. De overlevingskans in het eerste geval is bijna 50%, in het tweede slechts rond de 14% (bron: AMC). Een AED op ‘grijpafstand’ maakt dus écht verschil.

Registratie AED voor noodsituaties
Wanneer er een AED beschikbaar is, dan is het belangrijk dit ook kenbaar te maken. Met deze informatie kan er sneller gehandeld worden bij noodsituaties en bovendien geeft de aanwezigheid van een AED een gerust gevoel. Een AED kan worden geregistreerd via de website Hartslagnu.nl. De AED is dan vindbaar via de App Hartslag Nu en in de App van het Rode Kruis. Bij reanimatie-oproepen wordt met behulp van deze registraties de locatie van de dichtstbijzijnde AED gevonden.

AED onderwerp binnen het SSK keurmerk
De aanwezigheid van een AED is onderwerp binnen het SSK thema Veiligheid en preventie. SSK ondernemers kunnen zich door deelname aan deze activiteiten in samenwerking met het Rode Kruis nog verder onderscheiden op het gebied van lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemerschap.