Abe Brouwer - Albert Heijn ABE

De term MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen, red.) valt vaak als Abe Brouwer vertelt over zijn ondernemerschap. Zijn beleid staat er bol van.

Zo ontvangt hij wekelijks ouderen uit de regio met koffie en iets lekkers. De ouderen worden gratis met een busje thuis opgehaald en kunnen na de koffie boodschappen doen in de supermarkt en bij winkels in de buurt. Handig natuurlijk, maar veel belangrijker is de sociale functie die van zo’n uitje uitgaat. Hetzelfde geldt voor de drie arbeidsgehandicapten die Abe in dienst heeft, een onderdeel van het samenwerkingsverband dat hij heeft met de zorgboerderij uit de buurt. Niemand mag buiten de boot vallen, is het credo van de ondernemer. “Ik sta erom bekend dat ik niemand laat zitten.”

Strijd tegen voedselverspilling

MVO was ook de reden dat hij zich in 2014 aanmeldde voor het Super Supermarkt Keurmerk. Abe omgeeft zich graag met gelijkgestemden en laat zich inspireren door andere SSK ondernemers. Zo bezocht hij onlangs met andere SSK gecertificeerden de Wageningen Universiteit, waarbij ze van gedachten wisselden over de strijd tegen voedselverspilling. Een collega bracht hem op het idee om van producten die de houdbaarheidsdatum naderen, maaltijden te koken en in de winkel aan te bieden. Dat plan, dat aansluit bij het vergrijzende marktgebied, gaat hij binnenkort uitwerken.

De geboren Brummenaar voelt zich thuis in Havelte. Het is er prettig ondernemen, vindt hij. En hij kan het weten, want voordat de ondernemer bijna twintig jaar geleden de supermarkt opende, bouwde hij een aardig trackrecord op in verschillende functies in supermarkten in onder andere Steenwijk, Amsterdam en Nieuw-Vennep. En als kleine jongen at hij tussen de middag zijn boterham al in de supermarkt waar zijn moeder bedrijfsleider was.

Verbinding met andere SSK ondernemers

Ook heeft Abe een aantal jaar gelden ook de hercertificeringsprocedure succesvol doorlopen. Hij prijst zich gelukkig: “Het SSK heeft veel te bieden. Voor mij zit de grootste meerwaarde in de verbinding met andere SSK ondernemers, ook van andere formules. We kunnen elkaar versterken.”

En Abe láát zich niet alleen graag inspireren. Hij inspireert ook anderen. “Van de lokale overheid tot Den Haag; ze kwamen allemaal kijken naar het succes van onze thuisophaalservice voor ouderen!”

“Het SSK heeft veel te bieden. Voor mij zit de grootste meerwaarde in de verbinding met andere SSK ondernemers, ook van andere formules. We kunnen elkaar versterken.”

Abe Brouwer

Albert Heijn ABE