Gerrit Verstraete - Coop Verstraete

Een uit de kluiten gewassen dorpswinkel. Dat is een goede omschrijving voor Coop Verstraete in Uithuizermeeden, een plaats ten noordoosten van de stad Groningen. In de winkel vind je de gemoedelijkheid van een dorp, maar wordt ook met de tijd meegegaan. Die gemoedelijkheid is precies waar het Gerrit Verstraete om te doen was, toen hij samen met zijn vrouw Moniek begin 2009 de supermarkt overnam. De ondernemers zijn weliswaar niet in Groningen geboren, maar hebben inmiddels wel hun hart verpand aan de regio en haar vriendelijkheid.

De supermarkt staat in het centrum van het dorp, heeft zo’n 900 vierkante meter aan verkoopvloeroppervlakte (vvo) en er werken circa 55 mensen. “Een sociale winkel”, vertelt Gerrit Verstraete. “Bijvoorbeeld in de omgang met elkaar en onze klanten. Die noemen ons allemaal gewoon bij de voornaam.” Maar ook het personeelsbeleid is sociaal te noemen. Zo is het verloop onder medewerkers erg laag. En Verstraete heeft meerdere mensen met een (arbeids)beperking in dienst. “Ik heb er veel lol in om hen te begeleiden.” Samen werken ze hard om het hele dorp van boodschappen te voorzien en verwerken ze ook veel online bestellingen.

Bewustwording

Een aantal jaar geleden kreeg het ondernemerskoppel Verstraete het SSK keurmerk uitgereikt. Een feestelijk moment, dat gevierd werd met collega’s en een borreltje. Waarom ze zich hadden aangemeld? Gerrit vertelt: “Het SSK staat voor alles wat wij belangrijk vinden. En met het SSK bordje aan de gevel tonen we dat ook aan.” Voedselverspilling is bijvoorbeeld zo’n thema, waarvan Verstraete vindt dat hij en zijn team er verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Daarom heeft hij bij de Stichting SSK onlangs een paar rollen stickers besteld tegen voedselverspilling, die hij kan plakken op producten die de houdbaarheidsdatum naderen. “Zo werken we aan bewustwording bij onze klanten. Want”, zo maakt de ondernemer duidelijk, “wij doen niks alleen. Onze klanten maken de winkel.”    

 

“Het SSK staat voor alles wat wij belangrijk vinden. En met het SSK bordje aan de gevel tonen we dat ook aan.”

Gerrit Verstraete

Coop Verstraete