Jan Verbeeten, Jolien Verbeeten en Koen Verstegen - Plus Verbeeten

Ruim honderd jaar bestaat het familiebedrijf PLUS Verbeeten. En vanaf het begin staan lokale betrokkenheid, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel. Het SSK keurmerk mag dan ook niet ontbreken. Dat hebben ze sinds 2013 in hun bezit. Inmiddels hebben ze een SSK Keurmerk voor hun drie winkels in Tegelen, Overloon en Vierlingsbeek.

“Vaak doe je meer aan lokale betrokkenheid dan dat je zelf beseft. Met het SSK keurmerk maak je die bescheidenheid zichtbaar. We mogen als lokale ondernemers best wel wat trotser zijn op onze verdiensten. We doen het namelijk allemaal samen”, aldus Jan Verbeeten over de toegevoegde waarde van het SSK keurmerk. “Die zichtbaarheid komt tot uiting door het logo op en in de winkel te presenteren, alsook op de website. En op onze bus staat ook het logo van het SSK keurmerk.”

Blije medewerkers, blije klanten

Plus Verbeeten heeft drie winkels: in Overloon, Vierlingsbeek en Tegelen. In totaal werken er zo’n 300 medewerkers. “Onze medewerkers, daar ben ik het meest trots op. Zij maken het verschil en zijn de spil in onze organisatie. Als medewerkers blij zijn, dan zijn de klanten ook blij”.

Personeelsbeleid is één van de thema’s waarop wordt beoordeeld bij het verkrijgen van het SSK keurmerk. “We vinden het belangrijk onze medewerkers te betrekken in de besluiten van de onderneming. De verantwoordelijkheden liggen zo laag mogelijk in de organisatie”, vertelt Verbeeten.

Wederkerigheid

Een ander thema dat bij het SSK keurmerk van belang is, betreft lokale betrokkenheid. ­Verbeeten vertelt hierover: “Ik ben me er van bewust dat we de mensen om ons heen nodig hebben. En zij ons: het gaat om de wederkerigheid. We zeggen eigenlijk nooit nee als het gaat om sponsoring. Zo hebben we de lokale avondvierdaagse geadopteerd, ondersteunen we de jeugdvereniging en organiseren we brunches in samenwerking met een lokaal initiatief”. Samenwerken met scholen doet de SSK-ondernemer ook. Er worden aan scholieren rondleidingen door de supermarkt gegeven. “Je geeft ze iets mee over gezond eten en drinken en hoe het hier werkt. Zo draag je ook een steentje bij.”

Niet alleen voor jongeren, maar ook voor ­ouderen worden activiteiten medegeorganiseerd. “Met producten die op de houdbaarheidsdatum zitten of restproducten koken we met en voor ouderen. Dat doen we in samenwerking met een plaatselijke organisatie. Zo zorgen we ervoor dat er een gezonde maaltijd geserveerd wordt en het is ook een mooie activiteit om eenzaamheid te bestrijden”, aldus Verbeeten.

Eigen streeklabel

PLUS Verbeeten heeft een eigen label ontwikkeld in samenwerking met een lokaal reclamebureau: De Streek+Verbeeten. Diverse regionale producten vallen hieronder: eieren, fruit, bier, zuivel en veel meer. “Wat je van ver haalt, is lekker, maar … wat je van dichtbij haalt, is overheerlijk. We hebben de producten een gezicht gegeven door de leveranciers zelf op posters, schapkaarten en banieren te zetten. Dat werkt! We zien overigens de laatste jaren een groeiende vraag naar streekproducten. De gunfactor speelt hierbij een steeds belangrijkere rol.”

Draaideur

Maatschappelijk verantwoord en energiebewust ondernemen is een actueel onderwerp. “Door het SSK keurmerk maak je breder bekend wat je hieraan doet als ondernemer. Zoals het hebben van zonnepanelen. Wij zijn overigens één van de weinige supermarkten met draaideuren als ingang. Dat is een bewuste keuze. Je bereikt er een betere temperatuurbeheersing mee. Daarnaast biedt een draaideur meer veiligheid”, aldus Jan Verbeeten.

“Door het SSK keurmerk maak je breder bekend wat je als ondernemer doet aan maatschappelijk verantwoord en energiebewust ondernemen."

Jan Verbeeten

Plus Verbeeten