Kees Vader - Jumbo Visser

Op het Zeeuwse eiland Walcheren zetelen de beide Jumbo's (vooheen EMTÉ) van Kees Vader. En hoewel de ene supermarkt in Koudekerke zit en de andere in Vlissingen, liggen de twee winkels vlak bij elkaar. Zo bedienen ze een groot deel van het marktgebied. Bovendien is de familie Vader een bekende speler in dat deel van Zeeland.

“Al vanaf 1931 doet onze familie hier zaken”, vertelt Vader. “Vroeger bezaten we nog meer supermarkten, een slijterij en een drogist. Nu runt onze dochter de slijterij, naast onze supermarkt in Vlissingen. Ik sta nog steeds aan het roer van beide supermarkten, maar mijn zoons Willem-Jan en Arjen voeren al een deel van de dagelijkse leiding en zullen het stokje overnemen. Daar nemen we wel de tijd voor, want dat moet goed gebeuren.”

SSK keurmerk als stimulans

Dat hij een degelijke ondernemer is, blijkt ook uit het feit dat beide supermarkten het SSK keurmerk hebben ontvangen. Vader: “Het is voor mij een stimulans om verantwoord te blijven ondernemen. Ik vind het belangrijk dat we goed voor elkaar en voor de aarde zorgen. Het SSK keurmerk houdt me scherp.” Zo is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in duurzaamheid. “We hebben nu bijvoorbeeld ledverlichting in de koelingen”, vertelt Vader. “Vaak testen we eerst in de ene winkel en kijken we wat er nog beter kan. Als zo’n aanpassing goed uitpakt, passen we die ook toe in de andere winkel.” Het verantwoordelijkheidsgevoel van de familie Vader is ook zichtbaar in hun deelname aan allerlei SSK acties, zoals de Glas in ’t bakkie-campagne en de diëtistendag. “Klanten kunnen dat echt waarderen,” aldus Vader. Sowieso haakt hij graag aan bij acties waar klanten iets aan hebben. “Zoals die actie waarbij iemand de bloeddruk kwam opmeten in de winkel in Vlissingen.”

Uitvinding

En dan is er nog die app, waarop je als ondernemer producten kan aanbieden die de houdbaarheidsdatum naderen. Een uitvinding, vindt Vader. “Er komen veel klanten op af. Die zijn er blij mee en ik ben opgelucht dat ik de producten niet weg hoef te gooien. Zo snijdt het mes aan twee kanten.” Maar niet alleen de klanten zijn blij met een supermarkt als Jumbo Vader in de buurt. Ook de medewerkers zijn er graag. “Zo komt er een meisje dat al jaren in een andere stad studeert en woont nog elke zomer terug om hier een paar weken te werken. Gewoon, omdat ze het leuk vindt.” Wéér een SSK thema dus, waarop Vader met vlag en wimpel slaagt.

"Ik vind het belangrijk dat we goed voor elkaar en voor de aarde zorgen. Het SSK keurmerk houdt me scherp.”

Kees Vader

Jumbo Visser